Tourbillon-ul în axe multiple

Loialitatea față de Napoleon a inspirat prima victorie a geniului uman în fața vicleniei legilor gravitației, reușind acuratețea în măsurarea timpului indiferent de oscilările în poziția ceasurilor. Timp de mai bine de două secole, mecanismul tourbillon - revoluționara invenție a lui Abraham-Louis Breguet - a fost onorat de noi interpretări închinate de știință în numele preciziei.

Prestigiul epocalei creații Breguet a traversat oceanul, în Statele Unite încercând curiozitatea lui Albert Potter, care va prezenta, în 1860, tourbillon-ul cu balans înclinat pentru ceasuri de trăsură. Interpretarea maestrului american a dominat aceste sisteme alături de referința clasică, până când, în 1920, Alfred Helwig a creat mecanismul flying tourbillon.

Peste doar opt ani, inventatorul german Walter Prendel introducea într-un ceas de buzunar un mecanism în care resortul de balans şi rotorul se aflau la o înclinaţie de 30 de grade raportat la poziţia orizontală, completând o rotaţie la fiecare şase minute.

La o distanță de aproape jumătate de secol, Anthony Randall şi Richard Good au reușit să creeze tourbillon-ul în axă dublă şi triplă, montate însă la 90 de grade în ceasurile pentru casă. Primul nu avea să renunțe la experimentele sale și, în colaborare cu alţi maeștri orologeri, a reuşit obţinerea, în 1980, a primului tourbillon cu două axe perpendiculare. Două decenii mai târziu, Richard Danners dezvolta tourbillon-ul în două axe destinat ceasurilor de buzunar.

Au mai trecut încă patru ani până când aplicabilitatea mecanismului a fost extinsă spre ceasurile de mână, grație creației semnate Greubel Forsey, Double Tourbillon 30 Degrees. Denumirea instrumentului reda valoarea unghiului dintre cele două cuşti, cu rotaţii de 1, respectiv 4 minute, compunând un mecanism în care eventualele erori erau corectate prin acţiunea asupra schimbărilor de rată din poziţii verticale şi orizontale.

Studiile lui Richard Good au fost cinstite prin continuitate de către Thomas Prescher, care a impus, în anul 2003, mecanismul flying double-axis tourbillon. Exercițiile maestrului german au fost desăvârșite și prezentate un an mai târziu printr-o trilogie ce atingea cel mai înalt grad al complexităţii mecanismului tourbillon în axă triplă. Mecanismul susținut de acțiunea a două piese conice implica o rotație completă pe durata unui minut pentru primele două axe, în timp ce a treia executa o întoarcere în 60 de minute.

Sub viziunea lui Aaron Becsei, un maestru din Budapesta, într-o interpretare neconvențională a tourbillon-ului în trei axe, ornamentația a primit o abordare pragmatică, decorul dat de pietre prețioase contribuind la acuratețea mecanismului prin greutate și conductibilitate. Prezentat în anul 2008, modelul Primus creat de Bexei Watches presupunea un mecanism manual ce implica un timp de întoarcere de 30 de secunde pentru prima cușcă, două minute pentru cea intermediară și 12 minute şi jumătate pentru cea de-a treia. 

© 2016-2017 Swiss Diamond. All Rights Reserved.
Designed By Alphabeta